Bezoek één van onze musea

 


De verhalen worden verteld door een museumdocent, die een groep van 15 leerlingen mee neemt door de museumzalen. Bij een groep van 30 leerlingen worden 2 museumdocenten ingezet. Ook bij de begeleiding van de onderzoeksopdracht zijn deze museumdocenten aanwezig, zij begeleiden het onderzoek en zijn aanspreekpunt.


Tijdens de WO2 werden vanuit kamp Westerbork 107.000 Joden en Sinti en Roma op transport gesteld naar concentratiekampen. Leerlingen die een bezoek brengen aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork volgen de persoonlijke verhalen van slachtoffers uit hun eigen woonplaats.

 
Het Joods Historisch Museum (JCK) nodigt zijn bezoekers uit om kennis te maken met de joodse cultuur en geschiedenis, om bestaande kennis te verdiepen en om actief na te denken over culturele diversiteit. Uitgangspunt hierbij is om het joodse verhaal op een positieve manier toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek.

Het Joods Historisch Kindermuseum (JCK) nodigt zijn bezoekers uit om kennis te maken met de joodse cultuur en geschiedenis, om bestaande kennis te verdiepen en om actief na te denken over culturele diversiteit. Uitgangspunt hierbij is om het joodse verhaal op een positieve manier toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek.

De Hollandsche Schouwburg (JCK) nodigt zijn bezoekers uit om kennis te maken met de joodse cultuur en geschiedenis, om bestaande kennis te verdiepen en om actief na te denken over culturele diversiteit. Uitgangspunt hierbij is om het joodse verhaal op een positieve manier toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek.

Het Nationaal Holocaust Museum (JCK) nodigt zijn bezoekers uit om kennis te maken met de joodse cultuur en geschiedenis, om bestaande kennis te verdiepen en om actief na te denken over culturele diversiteit. Uitgangspunt hierbij is om het joodse verhaal op een positieve manier toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek.

Nederland in de Tweede Wereldoorlog
Het Verzetsmuseum bezit een van de grootste verzamelingen in Nederland over de bezetting en het verzet in de jaren 1940-1945. Door het decor van nagebouwde straten en wandvullende foto’s in de permanente expositie waan je je direct in de oorlogsjaren. Deze tentoonstelling is geschikt voor het vo, mbo, hbo en wo.

Verzetsmuseum Junior (op wielen)
Het kindermuseum Verzetsmuseum Junior vertelt de waargebeurde oorlogsverhalen van de Joodse vluchteling Eva, het Nederlandse NSB-meisje Nelly,  Jan met ouders in het verzet en Henk uit een alledaags gezin. Verzetsmuseum Junior wordt vooral bezocht door groep 7 en 8, speciaal onderwijs, praktijkonderwijs en klas 1 en 2 vmbo basis.

Er bestaat ook een rijdende variant van de kindertentoonstelling: Verzetsmuseum Junior op wielen. In een vrachtwagen van bijna 11 meter komen we met het verhaal van Eva, Jan, Nelly en Henk langs bij scholen, buurthuizen, evenementen en bibliotheken. 

Buurtwandeling
In de directe omgeving van het Verzetsmuseum Amsterdam zijn veel plekken, gebouwen, en monumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog: het voormalig bevolkingsregister, Artis, de Hollandsche Schouwburg, het monument voor het kunstenaarsverzet, het Auschwitzmonument, de Dokwerker en de struikelstenen. Een buurtwandeling kan worden gecombineerd met een museumbezoek.

  
Tijdens onze onderwijsprogramma’s verdiep je je in persoonlijke verhalen en gebeurtenissen van de koloniale tijd, Japanse bezetting, dekolonisatie-periode; ga je op zoek naar de koloniale erfenis in je eigen omgeving; en bespreek je onderwerpen als identiteit, discriminatie, vrijheid.

Het Museon in Den Haag is een museum voor cultuur en wetenschap. Bezoekers worden geïnspireerd om de wereld te ontdekken en deze met respect te behandelen. Een van de vaste tentoonstellingen is Kind in Oorlog waarin de bezoeker kennismaakt met kinderen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt vanuit verschillende perspectieven. Zo zie je dat de oorlog helemaal niet zo zwart – wit is.

  
Het bombardement op Rotterdam is ruim driekwart eeuw geleden, maar dreunt nog steeds na in onze stad. De experience in Museum Rotterdam ‘40-’45 NU zet je midden in het Rotterdam van mei 1940 met persoonlijke verhalen, indringende beelden en overdonderend geluid. Hoe voelt het als je leven in één klap overhoop wordt gegooid en je vertrouwde omgeving in stukken ligt?

 
De Gedenkplaats Kamp Amersfoort in Leusden herinnert aan het ‘Polizeiliche Durchgangslager Amersfoort’, waar tijdens de WO2 zo’n 35.000 (vooral) mannen gevangen werden gehouden. Het was een strafkamp waar velen werden verwaarloosd, mishandeld en op transport gesteld naar vernietigingskampen in Duitsland en Polen.

In het Airborne Museum, het voormalig Britse hoofdkwartier, staat de Slag om Arnhem centraal. Kom en beleef de Slag om Arnhem in dit aantrekkelijke en eigentijdse museum met experience tentoonstelling.

Het Nationaal Onderduikmuseum verhaalt over het leven van een gemeenschap in ongewone tijden: de Tweede Wereldoorlog. Beleef mee hoe het dagelijks leven voor hen totaal veranderde en voor welke keuzes mensen werden gesteld. Bemerk dat er bij ‘goed of fout’ veel nuances mogelijk zijn. Ervaar hoe moeilijk het is om stroom op te wekken en hoe benauwd het was in de onderduikruimte. Ga op zoek naar de verhalen van mensen die de oorlog zelf hebben beleefd en verbind deze met de actualiteit.

 
Het Bevrijdingsmuseum is een historisch-educatief museum. De nieuwe tentoonstelling biedt een toegankelijke ingang tot de geschiedenis van de WO2 met als centraal concept: Wat is vrijheid. In de tentoonstelling is er specifiek aandacht voor plekken met een interactieve beleving.

Kamp Vught is aangelegd als het enige SS-concentratiekamp in Nederland. Het educatief programma ‘Kamp Vught in de klas’ bestaat uit een voorbereidend lespakket (incl. film, 32 lesbrieven en docentenhandleiding) en een rondleiding.


Oorlog hoort in een museum. Dát is de boodschap van het oorlogsmuseum in Overloon, met een interactieve tentoonstelling voor jong en oud over Nederland tijdens de WO2.

Bevrijdingsmuseum Zeeland toont de bewogen geschiedenis van Zeeland tijdens de WO2. Het museum besteedt daarbij in het bijzonder aandacht aan de Slag om de Schelde (1944), de langste en hevigste veldslag op Nederlands grondgebied.

 
Het succesvolle Verzetsmuseum Junior komt naar de scholen toe. In een elf meter lange trailer beleven de leerlingen vier waargebeurde verhalen. Een tijdmachine brengt de leerlingen naar de bezettingstijd. Daarna bekijken ze in vier kamers boeiende animatiefilms en gaan ze op zoek naar voorwerpen, foto’s, en documenten.