Middelbaar beroepsonderwijs

Airborne Museum 'Hartenstein'
Koffers vol Verhalen
Leerlingen krijgen een koffer met daarin verhalen en voorwerpen van een ooggetuige van de Slag om Arnhem. Met deze koffer in de hand gaan de leerlingen op onderzoek uit in het museum. Ze voeren opdrachten uit, beantwoorden vragen, discussiëren, werken samen en leren hun persoon beter kennen.
https://www.reizenindetijd.nl/bezoeklessen/om-niet-te-vergeten/koffers-vol-verhalen/

Airborne Experience (ervaring)
In de Airborne Experience komt de geschiedenis tot leven door de realistische reconstructies, levensgrote filmfragmenten terwijl je zelf door de opeenvolgende hoofdstukken van de Slag om Arnhem loopt. Beeld en geluid omringen volledig de ervaring. Ineens sta je tussen de felle gevechten in de Arnhemse straten van de jaren ’40. Het geluid van een verscheurende oorlog: schoten, inslagen, Engelse kreten, Duitse bevelen, de angst van onderduikers. Beleef de Airborne Experience in het Airborne Museum.

Nationaal Comite 4 en 5 mei
4Free (magazine)
Een magazine voor en door mbo-studenten over vrijheid en keuzes maken, maar ook over identiteit, verantwoordelijkheid, herdenken, vieren en de toekomst.
http://www.4en5mei.nl/educatie/4free

4Free (digitaal)
Een magazine voor en door mbo-studenten over vrijheid en keuzes maken, maar ook over identiteit, verantwoordelijkheid, herdenken, vieren en de toekomst.
http://www.4en5mei.nl/educatie/4free

Jong in Oorlog (digitaal / film)
In de videoserie 'Jong in oorlog' vertellen ooggetuigen over hun kindertijd in de Tweede Wereldoorlog. De filmpjes duren ongeveer 10 minuten.
http://www.4en5mei.nl/educatie/jong-in-oorlog

Caribisch Denkboek (lesmateriaal)
Met het gratis Caribisch Denkboek leren kinderen op Aruba, Bonaire, Curaçao en Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Tevens zijn er workshops ontwikkeld en is er lesmateriaal beschikbaar in de vorm van 4-minuten filmpjes.
www.4en5mei.nl/educatie/caribisch-denkboek

Nationaal Onderduikmuseum
Escaperoom voor de Vrijheid (ervaring / interactief)
Wat je hier zal tegenkomen zijn de vraagstukken en de dilemma’s die iedereen zal tegenkomen wanneer hij of zij moet vluchten. Als je kiest om te vluchten uit jouw wereld moet je afstand doen van wat je kent en weet. Je zult alles op alles moet zetten om staande te houden in je nieuwe situatie.  Het komt er nu op aan dat je inzicht hebt in je nieuwe situatie. Een scherp zicht hebt zodat je tekens kan herkennen, besluiten durft te nemen en afstand neemt van wat je tot op heden wist.
www.escaperoom-aalten.nl

Anne Frank Stichting
50 vragen over antisemitisme (boek)
Het boek sluit aan bij de behoefte van docenten aan informatie over antisemitisme. Met name voor docenten geschiedenis, maatschappijleer en godsdienst is het een waardevol hulpmiddel bij de behandeling van het onderwerp antisemitisme in de klas.
ISBN: 9789085060956

Antisemitisme, geschiedenis en actualiteit (boek / lesmateriaal)
Antisemitisme kan eenvoudig omschreven worden als 'haat tegen Joden'. Toch is het een complex fenomeen, met een eigen geschiedenis en helaas ook nogal wat actualiteit.Antisemitisme is meer dan geweld tegen Joden en Joodse instellingen. Het zit vooral verstopt in de hoofden van mensen, in stereotypen, vooroordelen en waandenkbeelden. In dit boek wordt antisemitisme ontrafeld aan de hand van vragen en antwoorden.
ISBN:9789089538871

Museum Rotterdam '40-45' Nu
Onder Spanning (intaractief / digitaal)
In Onder Spanning worden jongeren aan het denken gezet over het maken van keuzes. In een sferische en dynamische ruimte met geprojecteerde animaties, video mapping en prikkelende stellingen, vormen leerlingen hun mening en verdedigen ze hun standpunt over belangrijke maatschappelijke thema’s.
http://museumrotterdam.nl/ontdek/onder-spanning-1

Verhalen vertellen (intaractief / digitaal)
In het programma Verhalen vertellen gaan deelnemers aan de slag met de voorwerpen en verhalen uit onze collectie. De opdracht is in een korte videoclip een van die voorwerpen met verhaal voor het voetlicht te brengen.
http://museumrotterdam.nl/ontdek/verhalen-vertellen

Indisch Herinneringscentrum
De Terugkeer (stripboek)
De educatieve strip De Terugkeer vertelt de hele geschiedenis van Nederlands-Indië. 
www.indischherinneringscentrum.nl/lesmateriaal/strip-de-terugkeer

Platform WOII
Gastsprekers in de klas (sprekers)
Gastsprekers vertellen hun verhaal geheel belangeloos. Om ervoor te zorgen dat het verhaal van de gastspreker tot zijn recht komt, is het belangrijk dat de leerlingen goed zijn voorbereid. Na het boeken wordt er een bevestiging gestuurd met de datum en de tijd waarop de gastles plaatsvindt.
www.tweedewereldoorlog.nl/educatie/gastsprekers-in-de-klas/

Nationaal Monument Kamp Vught
Kamp Vught in de klas (lesmateriaal)
U boekt bij ons een rondleiding en voorbereidend lespakket in één. Het voorbereidende lespakket heet ‘Kamp Vught in de klas’. U kunt binnen dit pakket kiezen uit drie rondleidingen. Deze sluiten aan op het lespakket, waardoor voorbereiding en bezoek elkaar versterken. ‘Kamp Vught in de klas’ is de ‘standaard’-rondleiding, waarbij wij er vanuit gaan dat u met uw klas de film uit het voorbereidende lespakket hebt behandeld. Eén hoofdpersoon uit het lespakket staat centraal in de rondleiding.
www.nmkampvught.nl/rondleiding-groepen/kamp-vught-in-de-klas/

Fries Museum
Ontmoetingen (expositie)
Leerlingen krijgen eerst een korte introducerend rondleiding door het Fries Verzetsmuseum en gaan daarna onder begeleiding van een museumdocent in kleine groepjes onderzoek doen naar 1 van de 8 thema’s. De 8 themabladen sluiten aan bij de serie ‘13 in de oorlog’. De thema’s zijn Verzet, bezetting, verraad en verzet, Engeland, Joden en vervolging, gewapend verzet, onderduiken en NSB.
http://www.friesverzetsmuseum.nl/onderwijs/voortgezet-onderwijs/onderbouw-ontmoetingen/

Kamp Amersfoort
De Tweede Wereldoorlog is altijd belangrijk geweest in het (geschiedenis)onderwijs. Een bezoek brengen aan een herinneringscentra en het horen of beleven van (oorlogs)verhalen heeft daarbij vrijwel altijd een grote impact. Uit onderzoek komt meer dan eens naar voren dat veel leraren de Tweede Wereldoorlog proberen te verbinden met de actualiteit. Een bezoek (met of zonder een aansluitend project) aan Nationaal Monument Kamp Amersfoort sluit naadloos aan bij deze wensen uit het onderwijs. En natuurlijk past zo’n bezoek prima bij de kerndoelen en bij de Canon.
https://www.kampamersfoort.nl/onderwijs